torsdag 7. juni 2018

Kål...




Spiss-kål eller Sommerkål som den også kalles...
Knute-kål og Blad-kål....
alle gir mye og god sommermat....
jeg dyrker de alle...




Her er det spiss-kål..
stor og mørkegrønn..etterhvert vil den knyte seg i toppen
og danne kålhode....




..Blad-kål...
her plukker jeg av de bladene jeg trenger...
den danner ikke kålhode..så det blir som en salat....




Spiss-kål...
Bilde nr.1 og dette bildet er bare med 1,5 uke mellom..
snakk om voksekraft!
Allerede nå ser vi hvordan kålhode blir dannet...




Blad-kål...
også 1,5 uke mellom bilde nr. 2 og dette...




Knutekål...
har også et rellativt stort bladverk....men her danner det seg en kål-knoll
ved bladfestene...der du ser alle bladene starter...
altså blir knollen dannet over jorden...ikke under som f.eks. kålrot....


Alle kåltyper er næringskrevende...
så her måtte jeg lage et godt utgangspunkt...

I vår saget jeg ned et gammelt epletre..og da åpnet det seg mulighet for å lage et 
sikkelig stort bed...som skulle bli kål-bedet...






Først grov jeg ut all skvalderkål og ugress...stein og gamle røtter...
så gravde jeg en dyp og bred grøft...
oppi der la jeg lagvis...
kvister og grener...halvkompostert kompost...og enda et nytt lag med 
løv og mindre kvister....
en skikkelig lasagne... 




..og tilslutt var det bare å toppe det hele med jorden som
ble gravd opp...
dette gir en lett og luftig jord på toppen...
og i bunn vil alt fyll-materiale bli omdannet til næringsrik jord...

Tung og krevende jobb...
men nå ser jeg virkelig resultat av jobben...
plantene stortrives....




Et innsektsnett mot kålsommerful og andre insekter 
satte jeg opp over hele bedet...med et enkelt rammeverk....

Her i Vestfold er det mye kåldyrking...og derfor veldig 
mye kålsommerfuler...
skal det bli avling må det beskyttes...
ellers spiser lavene til kålsommerfulen opp det meste...

På det første bildet la du kankskje merke til melkekartongen
midt i kålbedet ?
Har laget surdeig og fylt i melkekartonger som 
ligger på de mest utsatte områdene...
ideen er at sneglen skal vi fristet av gjærlukten og krype inn
...så spiser de seg ihjel og drukner...
nå er det så tørt iår...
at det er minimalt med snegler...
måtte det vare...





Et vakkert syn med kål i store mengder...)



Dyrker du noe grønnsaker iår?







6 kommentarer:

Marit sa...

Du er virkelig dyktig til å dyrke grønnsaker. Flotte kålplanter.
Ja, i år er det lite snegler. Det er meldt om regn på mandag. Det ønsker jeg for nå er det så tørt.
Ha en fin kveld.

Lars Bjerke - Kunstner sa...

Her var det mye å lære og bli inspirert av, selv for en som for tiden ikke driver med grønnsaker:-)
Det med surdeig er ikke prøvd i snilebekjempelsen, men viktig å ikke glemme å bekjempe dem , selv om de er få nå.
Ha en fin sommeruke/Eirin

hagen vår sa...

Det som virkelig forundrer meg, er at kål er så billig. De er krevende næringsmessig og veldig utsatt for skadedyr. Det er mye arbeid for å få til gode planter.
Ikke minst er kål himla godt. All kål er godt.
For denne fantastiske grønnsaken, bør de som dyrker den, få bedre betalt.
Min mening! Anne

Villrose sa...

Litt av en jobb! Belønningen er deilig nykål :)
Lurte på hvordan du holdt kålsommerfuglen ute, og ganske riktig...
Dyrker bare litt "vanlige" i pallekarm: Salat, reddik, gulrot, squash og grønnkål. Under et telt av fiberduk. Funker bra! Men fikk lus under der et år jeg dyrket for tett.
Masse bønner og sukkererter. Og 30 tomatplanter. Halvparten i drivhus og halvparten i solveggen.

Aud sa...

Så flotte kålplanter!
Ja, det er en fordel med tørken, at det blir færre snegler :-)

♥ Łucja-Maria ♥ sa...

Hello Inger Maria!

You are a specialist in growing cabbage.
Many varieties grow in your garden.
You did a lot of good work.
I only plant kohlrabi and kale in the garden.
Greetings.
Lucja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...